:: Luminous Kunst & Design ::


"Boeken, Besprekingen, Designers Biografie en Producten"


 


"Kunst & Kunstenaars :: Biografie en Boeken" 
Andy Warhol
Andy Warhol (1928-1987) was een Amerikaanse kunstenaar van Pop Art, vooral bekend om zijn grote schilderijen van beroemde producten als Cambell soepblikken en Coca-Cola flessen en zijn zeefdrukken van Marylin Monroe en Elvis Presley.

Art nouveau
Art Nouveau is een kunststijl gebaseerd op decoratie die leefde tussen 1880 en 1914, herkenbaar bij typische natuurlijke motieven als klimplanten, bladeren, bloemen en vogels. Art Nouveau was de voorloper van de abstracte kunst.

Christo
Christo en Jeanne-Claude zijn wereldwijd bekend door hun grootschalige Environmental Art projecten en het inpakken van bouwwerken en landschappen. Bekende werken van het duo zijn Rijksdag in Berlijn en Pont Neuf in Parijs.

Digitale Kunst
Digitale Kunst is kunst gemaakt met een computer. Het is sinds kort erg populair dankzij de toegankelijkheid tot computers en software. De media gebruikt digitale kunst veelvuldig, maar het is nog steeds niet volledig geaccepteerd als kunstvorm.

Hergé
Hergé (Georges Prosper Remi) 1907 –1983, was een Belgische striptekenaar die de Avonturen van Kuifje schreef en nog vele andere stripverhalen. Zijn werk en de techniek van de ‘Klare Lijn’ hadden een sterke invloed op andere striptekenaars.

Jeroen Bosch
Hieronymus Bosch (1450–1516),ook bekend als Jeroen Bosch, was een Nederlandse schilder in. Zijn werk beeldde de zonde en het kwaad in de mens uit en zijn stijl was een inspiratie voor de surrealistische beweging van de 20ste eeuw.

Joan Miró
Joan Miró i Ferrà (1893 –1983) was een van Spanje’s meest bekende abstracte en Surrealistische kunstenaars. Zijn schilderijen, beeldhouwwerken en keramieken zijn herkenbaar door de simpele vormen en doen denken aan kindertekeningen.

Karel Appel
Karel Appel (1921–2006) was een Nederlandse kunstschilder van de Moderne Kunst en medeoprichter van Cobra, een Europese avant-garde beweging die zich richtte op abstract expressionisme. Zijn werk kenmerkt zich door sterke kleuren en dikke lagen verf.

Keith Haring
Keith Haring (1958-1990) was een Amerikaanse kunstenaar van wie het werk beschreven kan worden als Pop Art of Moderne Kunst. Haring was bekend om zijn cartoonachtige figuren omringd door kinetische lijnen die beweging suggereren.

Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (1452-1519) was een Italiaanse kunstenaar vooral bekend door zijn schilderijen van Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal en zijn dagboeken met vooruitlopende uitvindingen van machines en tekeningen van het menselijke lichaam.

M.C. Escher
M.C. Escher (1898-1972) was een Nederlands grafisch kunstenaar bekend om zijn steendrukken en lithografieën en houtsneden met onmogelijke structuren, dubbele perspectieven en optische illusies.

Michelangelo
Michelangelo (1475-1564) was een Italiaanse schilder, beeldhouwer, architect en dichter van de Renaissance. Hij werd Il Divino genoemd en maakte meesterwerken als de Pietà (1499), David (1504) en het plafond van de Sixtijnse Kapel (1512).

Picasso
Pablo Picasso (1881-1973) was een Spaanse schilder. Hij was een van de grondleggers van het Kubisme en wijdde zich toe aan een kunstproductie dat deel uit maakte aan de ontwikkeling van Moderne en Abstracte Kunst in de 20ste eeuw.

Roy Lichtenstein
Roy Lichtenstein (1923-1997) was een Amerikaanse kunstenaar, bekend om zijn schilderijen geïnspireerd door het leger, als ‘Whaam!’ en ‘Torpedo’ en zijn vergrotingen van stripfiguren zoals ‘Look Mickey’.

Salvador Dali
Salvador Dalí (1904-1989) was een Spaans surrealistische kunstschilder. Zijn excentriciteit, exhibitionisme en zijn opzichtige snor waren kenmerkend voor hem. Hij schilderde bizarre fantasie werelden op een extreem nauwkeurige manier.

Surrealisme
Surrealisme (1924-jaren ‘60) is een culturele beweging beïnvloed door de theorieën van Freud, dat probeerde verzinsels te uiten zonder zelf-censurering en bewuste controle.

Willem de Kooning
Willem de Kooning (1904-1997) was een Amerikaanse schilder van abstract expressionisme. Hij hielp om New York te vestigen als centrum van kunstactiviteiten. Zijn werk is bekend voor de agressieve beelden in harde, zoals de serie ‘Woman’ (1953).

 


"Design :: Terminologie, Biografie en Boeken" 
Aldo Rossi
Aldo Rossi (1931-1997) was een Italiaanse architect bekend om zijn tijdloze ontwerpen. Rossi schreef: ‘The Architecture of the City’ (1966) and ‘A Scientific Autobiography’ (1981). En ontwierp o.a. ‘Cemetery of San Cataldo’ and ‘Teatro del Mondo’.

Architectuur
Architectuur is de kunst en wetenschap van ontwerpen en tot stand brengen van gebouwen. Door de geschiedenis heen is architectuur gebaseerd op de drie stelregels van Vitruvius; bestendigheid, bruikbaarheid en schoonheid.

Design Magazines
Design is een kunstvorm met een duidelijk omschreven doel. Het was eerste enkel voor de elite, maar is nu een fenomeen van de massamarkt geworden. Tijdschriften hebben de definitie van design beïnvloed en gebruiken het als ‘stijl’ en ‘mode’.

Design Verlichting
Verlichtingsontwerp is een mix van kunst en wetenschap, een essentieel deel van interieur ontwerp en de vierde dimensie in de architectuur. Verlichting ontwerpers gebruiken verschillende soorten verlichting voor verschillende doeleinden.

Emotional Design
Emotioneel design is gebaseerd op het idee van Don Norman dat er drie niveaus zijn in design; instinctief, gedragsmatig en reflexief. Een goed ontworpen product moet er goed uitzien, goed werken en betekenis hebben voor de eigenaar.

Glas Ontwerp
Glasontwerp is vele millennia oud. Het werd al gebruikt als architecturale decoratie rond 2500 v. Chr. Met de uitvindingen van nieuwe technieken wordt massaal geproduceerd glas nu gebruikt voor vele doeleinden. Glasblazen is een kunstvorm geworden.

Graphic Design
Grafisch design is de kunst van het ontwerpen van een visuele presentatie. Het wordt gebruikt om een boodschap door te geven of informatie te presenteren. De hoofdelementen van grafisch design zijn beelden en typografie.

Huis Ontwerp
‘Huis design’ wordt gebruikt om twee verschillende dingen te omschrijven; residentieel interieur ontwerp en decoratie. Interieur ontwerpers studeren architecturale plannen, veiligheid en bouwcodes afgerond, terwijl decorateurs richten op esthetiek.

Industrieel Ontwerp
Industrieel ontwerp is het ontwerp van massaal geproduceerde producten en draait om de functie, waarde en uiterlijk van producten. Het is ontwikkeld na de Industriële Revolutie door de behoefte aan een balans tussen industrie en ambacht.

Interieur Design
Interieur ontwerp is het proces van het vormen van een binnenhuisruimte, door de manipulatie van zowel ruimtelijke volume als oppervlakte. Het beroep interieur ontwerper is een relatief jong beroep dat zich ontwikkelde vanuit decoratie.

Meubel Ontwerp
Meubel ontwerp is het creëren van verplaatsbare objecten die een kamer geschikt maken voor te leven en werken. Meubel ontwerp is gerelateerd aan architectuur en interieurontwerp. Meubelen worden ontworpen voor de esthetiek en functie.

Mode Ontwerp
Mode ontwerp is de kunst van het creëren van kleding. Het begon in 1858 met Charles Worth, die het eerste haute couture huis opende in Parijs. Mode ontwerp is verdeeld in drie categorieën: haute couture, confectiekleding en massamarkt.

Photoshop
Photoshop is de meest populaire beeldverwerker in de wereld. Het werd ontwikkeld door de broers John en Thomas Knoll en uitgegeven door Adobe Systems in 1990. Photoshop wordt veel gebruikt door grafische ontwerpers, webdesigners en fotografen.

Product Ontwikkeling
Product ontwerp is het proces van ideeën opwekken, concepten ontwikkelen, testen en produceren van een voorwerp of service. Product ontwerp is vooral belangrijk voor fabrikanten van producten in een erg concurrerend klimaat.

Web Design
Web design is het ordenen en creëren van inhoud dat op het Internet wordt laten zien in de vorm van websites. Bij het ontwerp van pagina’s op het Internet wordt HTML gebruikt om de documenten te maken zoals op het Wereld Wijde Web te zien zijn.

 


"Design :: Designers and Producten" 
Alessi
Alessi is een Italiaans familiebedrijf dat huishoudelijke artikelen produceert in samenwerking met beroemde ontwerpers en architecten. De producten zijn bekend als creatief, grappig, praktisch in gebruik en van hoge kwaliteit.

Philippe Starck
Philippe Starck (1949- ) is een Franse ontwerper en architect. Hij is bekend om zijn vaak provocerende werken in simpele en vloeiende vormen. Zijn werk varieert van het ontwerpen van een citruspers, the ‘Juicy Salif’ tot een heel huizenblok in Parijs

Porsche
Porsche Design Studio in Zell am See, Oostenrijk, is bekend om zijn klassieke mannen accessoires die zijn ontworpen in een klare en elegante stijl dat de achtergrond van het bedrijf laat blijken. Porsche Design werd in 1972 opgericht door FA Porsche.